Valiona és Theralion

Következő ellenfelünk Valiona és Theralion, akik ketten egy párt alkotva állják utunkat Bastion of Twilight instancében. A további progress érdekében ezt a két Twilight Sárkány kell legyőznünk. Párhuzamosan, egymást felváltva harcolnak, míg az egyik a levegőben van és onnan támad, addig a másik a földön próbál minket jobb belátásra bírni, aztán cserélnek. Közös health medencén osztoznak, tehát ha az egyiket sebzed a másik is sebződik, valamint az agro táblájuk is egy.

Annak érdekében hogy legyőzzük őket, pontosan ismernünk kell azokat a támadásokat amiket a levegőben és a földön használnak.

A raid összetétele:

– 1 Tank: Szükségünk lesz egy tankra, aki az éppen a földön tartózkodó sárkányt felveszi. Azt amelyik a levegőben van, nem kell tankolni. Mint említettem, az agro táblájuk közös, ezért nem kell attól tartani, hogy amikor cserélnek a leszálló sárkány másra szaladna ki.
– 5-7 Healer: Kelleni fog 2 kőkemény tank healer és legalább 4-5 raidhealer. Kezdetben, amikor a raid még tanulja a harcot, igen magas sebzésre számíthatunk, ezért kell a sok raidhealer. Később, amikor már ismerjük és begyakoroltunk a harc minden elemét és képesek vagyunk elkerülni a felesleges sebzéseket, akkor a raidhealereket felválthatják a DPS-ek.

– 16-19 DPS: Nincs különösebb megkötése annak, hogy milyen fajta DPS-eket hozunk. (Itt melee és rangedre gondolok.) De ha lehet, tartsuk meg a melee és a ranged létszámában a harmóniát. Ellenben nagyon fontos, hogy olyan játékosokat hozzunk magunkkal akiknek jó a helyzetfelismerő és megoldó képességük valamint a reakcióidejük. A Sárkányok csúnyán büntetik a Recount és egyéb DPS méter figyelőket.

Bossok és képességeik:

– Valiona és Theralion (Valiona jobb oldalt, Theralion bal oldalt.) 97 Millió HP.

1. Fázis – A kezdés.

Valiona a földön, Theralion a levegőben (Képességek):

 • Twilight Blast (Theralion): – Miközben Theralion a levegőben van, véletlenszerűen a raid tagok közül kiválaszt valakit és ezt a képességet használva rálő egy lila meteort. A sebzéséről nincs pontos információ, állítólag 10-20k között. Az az apropója, hogy ezt a sebzést a meteor 8 yardos körben fejti ki, ha nem szóródunk szét rendesen, akkor alaposan megdolgoztatjuk a healereket.
 • Blackout (Valiona): – Ezt a képességet (debuff) Valiona használja, miután már nincs a levegőben. (Kétszer használja, amíg a földön van.) Véletlenszerűen kiválaszt valakit a raidből és felteszi rá. Ekkor legalább 5-6 játékosnak azonnal el kell indulnia a debuffolt játékos felé. Csak ezután lehet biztonságosan eltávolítani róla a debufft. Ha eltávolítottuk (Dispell, le-healeltük, vagy egyszerűen csak lejárt a 15 másodperc) akkor robban egy hatalmasat, ez valójában a Blackout effekt. Mivel a debuff healt is abszorvál így ügyelni kell arra is, hogy heal által idő előtt leesik.
 • Blackout (Maga az effekt): – Ez egy hatalmas robbanás (250k dmg) és akkor következik be, ha a debuffolt játékosról bármilyen formában lekerül a debuff. Szükség van 5-6 emberre, akik minimum 5 yardon belül tartózkodnak a debuff lekerülésekor, így a robbanás sebzése feloszlik közöttük. Ha a robbanás megvolt mindenkinek gyorsan vissza kell mennie a helyére a Twilight Blast miatt. (Már volt róla szó.)
 • Devouring Flames (Valiona): – Szintén földetérés utáni, kétszeri használatos képesség. (Nem egymás után azonnal.) Valiona abbahagyja a melee támadásait és az arcát egy véletlenszerűen kiválasztott játékos felé fordítja és belekezd egy castba. Abban a pillanatban, ahogy ebbe belekezd mindenkinek azonnal le kell reagálnia. A melee fusson keresztül a bosson a háta mögé, még a tank is. Ranged játékosok is próbáljanak meg mögé húzódni, ha erre nincs lehetőség akkor igyekezzenek minél távolabb kerülni a bosstól. Maga a cast 2,5 másodperc, ezért nagyon észnél kell lenni. Ha véget ért a cast Valiona maga előtt egy 180 fokos területet lefedve elkezd tüzet fújni. A tűz színe lila, és 5 másodpercig tarat. Meg kell említsem még, hogy a tűz sebzése csökken ahogy távolodunk a sárkány fejétől, ezért ha nem találtunk fedezéket, növeljük a távolságot. Ne feledjük viszont, hogy Theralion még a levegőben van és dobálja a Twilight Blast-okat is.
 • Dazzling Destruction (Theralion): – Mielőtt a két sárkány “lepacsizna” cserél a ringben, Theralion belekezd egy 4 másodperces castba és ezt háromszor ismétli meg egymás után. A lényege, hogy a földre kerül két lila örvénylő kör, (véletlenszerűen kiválasztott játékosok alá) ahova meteorok fognak becsapódni. Amennyiben eltalál a meteor, lesebez és azonnal átküld az alkonyzónába. Ezt a képességét, háromszor használja majd egymás után. Szóval, összesen 6 örvénylő lila körből kell majd kiállni. De egyszerre mindig csak kettő kerül a földre és ha becsapódott a meteorit, akkor jön a következő kettő.
 • Twilight Shift: – Ez egy debuff a játékosokon, akik az alkonyzónában járnak. Nem sebez, csupán jelzés értékű.
 • Twilight Zone: – Üdv az alkonyzónában! Ide kerülnek a pancserek, akiket a meteor eltalál, örömmel tudatom hogy a túlélés az életben maradásért számotokra megkezdődött. A zónában röpködő színes labdák vannak, lilásrózsaszínűek és egy vagy két portál is amire lehet klikkelni, hogy kivigyen. A portálok helyzete változik, a labdák mozognak és sebeznek, ha nem érsz ki időben csak a holttested fog kipottyanni.
 • Unstable Twilight: – Ezek azok a szép színes labdák, amiket el kell kerülnöd úton a portál felé az alkonyzónában. Ha esetleg mégis belefutsz számítsd egy (40k)-s sebzésre.
 • Dazzling Destruction (Maga az effekt): – Akinek nem volt szerencséje és az első körben átkerült a meteorral az alkonyzónába, vagy a második körben, az előtt még ott áll a második vagy harmadik kör tortúrája. Ugyan is tegyük fel, hogy a játékos átkerül az első két meteor által amiből ugye még 4 jön kettesével, a normál dimenzióban 15k sebzés de az alkonyzónában 500k instant halál ha elkap. Ami még örvendetes, hogy az alkonyzónából nem látod a normál dimenziót és nem tudod, hogy hova fog csapódni a többi. Ha csak ki nem segít valaki TS-en.

2. Fázis – Megtörtént a csere.

Theralion a földön, Valiona a levegőben (Képességek):

 • Twilight Meteorite (Valiona): – Amikor Valiona van a levegőben, időnként belekezd egy 6 másodperces castba. Kiválaszt a raidből valakit találomra és rádobja ezt a meteoritot. Hasonló a Blackout effekthez, ez is csak úgy élhető túl ha 5 yardos közelben van az illető körül legalább 5-6 ember. A guide azt mondja, hogy az illető felett egy nagy lila nyíl fogja ezt a támadást jelezni.
 • Engulfing Magic (Theralion): – Leszállás után amikor a földön tartózkodik, kétszer fogja használni ezt a képességet. Ez egy debuff, ami random targetre kerül fel és 20 másodpercig tart. A hatása az, hogy az illetőnek a sebzése vagy a healje 100%-al megnő. Viszont 10 yardos körben önmaga körül a healjével vagy a kiosztott DPS-ével csúnyán sebez mindenkit. Lekezelését oldja meg mindenki magának, vagy elmegyünk az illetőtől és hagyjuk darálni, vagy kiküldjük a raidből amíg lejár róla. Majd a raidleader dönt. (Twilight Meteort nem castol rá a másik sárkány, amíg a debuff raja van, nem dispellezhető.)
 • Fabulous Flames (Theralion): – Theralion időközönként véletlenszerűen egy-egy játékos alá a földre tesz egy “Lángoló void zónát” (Flaming void zone) ami 45 másodpercig van ott. 15 yard kiterjedésű és állítólag szereti a rangedek alá tenni. 10-15k/másodperc shadow sebzést szenvedünk el a zónában ácsorogva, kerülhet a tank alá is. Három-négy ilyen zóna is lehet lent egy időben.
 • Twilight Flames (Valiona): – Mielőtt ismét bekövetkezne a csere a két sárkány között, röviddel azelőtt kerül sor erre a támadásra. Valiona a levegőben elrepül a szoba nyugati végébe és kiválaszt egy zónát a háromból. (Képpel van illusztrálva, továbbiakban 1. 2. és 3. zóna.) Amint megtörtént a kiválasztás, felperzseli a zónát és folytatja a többivel keletről nyugatra haladva majd vissza egy másik zónában. Akit elkap az elszenved egy csekélynek mondható sebzést és abban a pillanatban átkerül az alkonyzónába. (Run for your life. Lásd feljebb.)

Twilight Flames (Zóna 1. 2. és 3.)

Előszó a harchoz.

Bemegyünk a terembe, Valiona jobbra, Theralion balra az emelvényeken. Eldönthetjük, hogy melyik sárkánnyal akarjuk kezdeni a harcot. Guide szerint Valiona a jobb választás. Amint megindul a pull, (ha Valiona-val kezdünk) Theralion felszáll a levegőbe. A sárkányok egymást fogják váltogatni, egy fent egy lent alapon. Váltáskor bekerülhetünk az alkonyzónába, ahonnan ki kell kecmeregnünk élve. A váltások nincsenek HP-hoz kötve, hanem időhöz. 10 Percünk van végezni velük, utána az enrage minket írt ki.

A Harc.
1. Fázis a kezdés.

Valiona a földön, Theralion a levegőben.

Ahogy beagróztuk a sárkányokat, mindenkinek el kell foglalni a pozícióját. A tanknak fel kell vennie Valiona-t és a szoba közepére húznia. A melee, mint az éhes farkasok körülállják a prédát a ranged és a heal pedig szétszóródik a terembe, megtartva a 8 yardos távolságot. A sárkánynak nincs “farka” vagy legalábbis nem csapkod vele és nincs cleave effekt sem. Ezért ezt ki kell használni a szétszóródást illetően, hogy elkerüljük a Twilight Blast tömeges sebzését. Healerek készüljenek fel az elején, mert amíg nincs mindenki a helyén addig egy-két Twilight Blast be fog találni, ugyan is Theralion ahogy felszáll neki áll szórni. Ha a tanknak meg van a megfelelő agroja, mehet bele a DPS. Az első dolog amivel szembenézünk az a Blackout lesz, elindulnak az előre megbeszélt helyre az illetékesek. Lekerül a debuff (felrobban, jön a heal) és megy mindenki vissza a helyére. Az első Devouring Flames körülbelül 20 másodperccel a Blackout után jön, képességet ismeritek, mindenki fedezékbe a sárkány elől vagy távol a fejétől. Ezt kétszer megismételi a boss, és jön a fázis váltás amikor a meteorok (az a 6, amiről szó volt) jönnek. Akit mégis elkap a meteor próbáljon kijönni az alkonyzónából.

2. Fázis a csere.
Theralion a földön, Valiona a levegőben.

Elérkezett a csere ideje, Valiona felszáll, Theralion leszáll. A tank igyekezzen Theralion-t ugyan oda vinni ahol ez előző sárkány volt. Most szétoszlik a raid egy Ranged + Heal és egy Melee csapatra. Ez a meteorok miatt kell, így hogy egyben van mindenki eloszlik a sebzés és nem kell futkosni. Együtt mozognak a csapatok egymással mert a földre lekerül a Fabulous Flames ebből ki kell állni és húzgálni kell a bosst is az óramutatóval ellentétesen. (Képpel illusztráltam…)

Akire felkerül a Engulfing Magic debuff, vagy kiáll és Healer/DPS-el úgy hogy senki se legyen tőle közelebb mint 10 yard, ugye ő nem kap meteoritot így elhagyhatja a csapatját vagy csak simán arrébb megy és megvárja még leesik. Tehát, húzgáljuk a bosst ki a void zónákból és együtt mozgunk és kezeljük a debuffot, amit kétszer tesz fel még lent van. Ha meg volt minden ismét kétszer, jön az újabb csere. Valiona elmegy a szoba nyugati részébe és elkezdi felperzselni a három zóna egyikét. Aztán tovább megy a maradék két zónán és leszáll. Ismét az jön akivel kezdtünk. Innen már csak ismételni kell a folyamatot, komolyabb malőr nélkül.

Ahogy egy régi ingame ismerősöm mondta mindig: Irány az égalja!